9 вересня 2018 р.

190 років від дня народження Лева Миколайовича Толстого (1828 - 1910), відомого письменника


Лев Толстой був дворянського роду, народився 28 серпня 1828 в Тульській губернії, в спадковому маєтку матері — Ясній Поляні. Був четвертою дитиною в сім’ї. Мати померла в 1830 р. через півроку після народження дочки від «родової гарячки», як тоді говорили, коли Льву не було ще 2-х років. Улюбленими композиторами Толстого були Бах, Гендель і Шопен.
Брав участь у Кавказькій війні, обороні Севастополя, нагороджений орденом і медаллю за виявлену відвагу.
Лев Толстой познайомився зі своєю майбутньою дружиною Софією Берс, коли їй було сімнадцять, а йому 34 роки. 23 і вересні 1862 Лев Миколайович одружився на ній. У першу шлюбну ніч із Софією Берс 34-річний Лев Миколайович Толстой змусив 18-річну свіжоспечену дружину прочитати ті сторінки в його щоденнику, де детально описані амурні пригоди письменника з різними жінками, крім інших — з кріпаками селянками. Толстой хотів, щоб між ним і дружиною не було ніяких таємниць. Разом вони прожили 48 років, народили 13 дітей. Софія Андріївна була не тільки дружиною, але і вірним відданим другом, помічницею в усіх справах, в тому числі і літературних. Перші двадцять років вони були щасливі. Однак потім часто сварилися, в основному через переконань і способу життя, які Толстой визначив для себе.,  У сім’ї Толстих народилося 13 дітей, з яких 5 померли в дитинстві , дружина його була молодша на 16 років.
Лев Миколайович залишив нам 165 000 аркушів рукописів, повну збірку творів у 90 томах, написав 10 тисяч листів. Протягом усього свого життя він шукав сенс життя і загального щастя, які знайшов в простому слові — добро.









Немає коментарів:

Дописати коментар