24 травня 2019 р.

День слов'янської писемності і культури


Сьогодні — День слов’янської писемності і культури. Таке свято відзначається в Україні з 2004 року на вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов’янської писемності. Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов’янську абетку на базі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему, чим поклав початок розвитку слов’янської писемності.
Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов’янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов’янську літературну мову і книжкову справу. Вони показали і сучасникам, і прийдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця, освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, які здатні служити людям тисячоліття.
День слов’я́нської писе́мності і культу́ри встановлений в Україні на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій, враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов’янських первоучителів у здобутку національної культури, передає УНН.
Згідно з Указом Президента України  День слов’янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.


Немає коментарів:

Дописати коментар