1 травня 2020 р.

Міжнародний день солідарності трудящих.










1 травня 2020 року Україна 101-й раз офіційно відзначатиме День солідарності трудящих, або День праці і весни, який разом з нами святкують у 143 країнах світу.
Перший мітинг відбувся у Львові ще 1 травня 1890 року водночас із подібними акціями у Франції, Великій Британії, Іспанії, Данії, Італії. Робітники вимагали поліпшення умов праці, встановлення 8-годинного робочого дня, виступали за міжнародну солідарність, протестували проти мілітаризму.Страйки і демонстрації закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. 
Уперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах. 


Мало хто знає, що святкування Дня праці має досить глибоке коріння і сягає тих часів, коли стародавні землероби відзначали день родючості і землі, пов’язаний із язичницькою богинею Майєю. Поступово, в міру поширення світових релігій, цей зміст свята слабшав і відмирав.

В сучасній Україні до Дня праці ставлення неоднозначне саме через те, що в СРСР він був чи не основним офіційним святом з девізом “Мир. Праця. Травень”, з парадами і демонстраціями. Для більшості українців нині – це додаткові вихідні – і не більше, а також можливість провести “маївки” – веселі зібрання із шашликами і піснями. Зрозуміло, цього року, через карантинні заходи, пов’язані з пандемією коронавірусу, від цієї в цілому непоганої традиції доведеться відмовитись.
Вітаємо усіх людей з цим весняним святом праці, оновлення і активної життєвої позиції. Бажаємо міцного здоров’я, оптимізму, подолання всіх труднощів, радості і щастя!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар