9 серпня 2020 р.

9 серпня-день Пантелеймона-цілителя

9 серпня Церква згадує одного із найшанованіших святих – великомученика і цілителя Пантелеймона, ім’я якого в перекладі з грецької означає «всемилостивий». Він був талановитим та безкорисливим лікарем, що поніс мученицьку смерть за християнську віру. Земне життя святого Пантелеймона було короткочасним.


Матір його була християнкою, а батько – язичником. Мати рано померла, і тоді батько віддав юнака на навчання професії лікаря. Згодом, його як талановитого цілителя запросили лікувати до двору самого імператора. Пантолеон спочатку дотримувався поганської віри свого батька, однак, перейнявши від покійної матері симпатію до християнства, потоваришував з пресвітером Єрмолаєм, а після дивовижного воскресіння на його очах дитини, померлої від укусу змії, прийняв хрещення разом з ім’ям Пантелеймон.

Щира віра в Христа допомагала йому лікувати та зцілювати людей від різних недугів. Причому, святий Пантелеймон робив це безкоштовно, часто допомагаючи немічним та потребуючим власним добром, яке успадкував від заможного батька. Через людську заздрість та сповідування християнської віри Пантелеймон був підданий тортурам та загинув мученицькою смертю. Багато з тих, хто був присутнім при страті святого, через чудеса, які тоді відбулися, увірували в Господа. Учні його написали розповідь про життя Пантелеймона, а святі його мощі часточками розійшлися по всьому християнському світу.
У день пам’яті великомученика Пантелеймона в усіх храмах звершуються урочисті молебні, а віряни у своїх молитвах просять допомоги у зціленні від фізичних та духовних недуг. У цей день бояться грози: “Хто на Палія (Пантелеймона) працює, у того гроза спалить хліб”. У цей час розпочинається ранній листопад у берези; ходять за лікувальними травами і корінням. Наші пращури помітили, якщо птахи перестають співати, незабаром буде негода.

Немає коментарів:

Дописати коментар