14 листопада 2017 р.

110 років від дня народження Астрід Анни Емілії Ліндгрен (1907 - 2002), шведської письменниці-казкаря

Чарівниця дитячих сердець Астрід Ліндгрен



14 листопада 1907 року, сто десять років тому, на півдні Швеції в провінції Смоланд в сім`ї землероба Самуеля Еріксона та його дружини Ханни народилася дочка. Дівчинку назвали Астрід Анна Емілія. В дитинстві Астрід дуже любила придумувати історії. Друзі навіть прозвали її Сельмою Лагерльоф на честь відомої шведської письменниці, яка написала казку "Чудесна подорож Нільса з дикими гусьми". Та сама дівчинка письменницею ставати зовсім не збиралася. Закінчивши школу, Астрід переїхала в Стокгольм та стала працювати секрктаркою в невеликій конторі.


Через декілька років вийшла заміж, пішла з роботи, стала вести домашнє господарство та виховувати двох малюків. Турбот вистачало, і було зовсім не до казкових історій. Та одного разу донечка Ліндгрен тяжко захворіла. І мама Астрід, сидячи біля її ліжечка, згадала своє дитяче прізвисько та стала створювати для неї історії про веселу бешкетливу дівчинку на ім`я Пеппі. Невдовзі з розповідей про дівчинку назбиралася ціла книга. Так в 1945 році з`явилась на світ "Пеппі Довгопанчоха".



Потім Астрід Ліндгрен придумала історію про знаменитого детектива Калле Блюмквіста, Карлсона, який живе на даху, Расмуса-подорожнього, принца Міо, Еміля із Льонеберга, Рони - дочка розбійника та інших.
Письменниця створила більше 30 книг. За свої прекрасні книги Астрід Ліндгрен одержала багато нагород. Є у письменників-казкарів висока нагорода - премія Ганса Крістіана Андерсена. ЇЇ вручають раз на два роки кращим дитячим письменникам всього світу. Ліндгрен одержала Міжнародну Золоту медаль Ганса Крістіана двічі. Майже усі літературні твори Астрід Ліндгрен екранізовані, за їх мотивами ставлять театральні спектаклі.
Астрід Ліндгрен по праву вважають однією з кращих казкарів Скандінавії. Недаремно в рідній країні письменницю назвали "Андерсен наших днів", а в світі - "чарівницею з Швеції".

Немає коментарів:

Дописати коментар