11 вересня 2018 р.

Моє рідне місто над Дніпром



Сьогодні до нас в гості прийшли наші хороші, добрі, вірні друзі. Відпочивши, подорослішали за літо вони прийшли до нас вже четверокласниками. У минулі вихідні наш Дніпро (Дніпропетровськ) відзначав 242 річницю свого заснування. Цій події багато в чому і було присвячено нашу зустріч. Дніпро (Дніпропетровськ) - четвертий за чисельністю місто в Україні. Тут проживає близько одного мільйона чоловік.
Бібліотекарі розповіли про місто - його історію та визначні пам'ятки. За часів Київської Русі ці землі були під владою кочівників - печенігів, а потім половців.
У 1635 році тут була побудована польська фортеця Кодак. У 1743 році на території нинішнього центру міста існувала запорізька слобода Половиця, яка згадувалася в письмових джерелах.

У 1776 році за указом імператриці Катерини II було засновано місто, що став центром Азовської губернії. Після відкриття тут залізорудних і вугільних родовищ почалося промислове розвиток регіону.
У місті та його околицях з'явилося кілька металургійних заводів, які працюють по сей день. Локомотивне депо Катеринослава стало найбільшим на півдні імперії.
На початку ХХ століття місто продовжувало бурхливо рости, розвивалася його промисловість, торгівля. У 1919 році тут встановилася радянська влада.
У 1941-43 роках місто було окуповане німецькими військами.
До кінця 1970-х населення міста перевищила 1 мільйон чоловік.
До 1796 він носив назву Катеринослав, з 1796 по 1802 роки називався Новоросійському, з 1802 по 1926 - знову Катеринославом, з 1926 по 2016 - Дніпропетровському, з 2016 року перейменований в Дніпро.
Сьогодні Дніпро (Дніпропетровськ) - один з найбільших промислових, економічних і транспортних центрів. У місті розвинена чорна металургія, харчова промисловість.
Тут також багато пам'яток.
Дніпровська набережна, яка простягнулася вздовж правого берега річки Дніпро на 23 км, є найбільшою в Європі. У місті багато красивих церков: Брянська церква, Преображенський собор та інші. Найвідомішим є виконаний у візантійському стилі Храм Іверської ікони Божої Матері.
У місцевому історичному музеї експонується найбільша діорама України «Битва за Дніпро» та старовинні предмети, знайдені під час археологічних розкопок. До числа пам'яток відноситься і Монастирський острів. За легендою, тут в IХ-ХIII століттях знаходився візантійський монастир. Зараз на острові діє зоопарк, відкритий акваріум прісноводних риб і тераріум. У висновку заходи провели невелику вікторину, виявляється наші гості дуже добре знають своє рідне місто.



Немає коментарів:

Дописати коментар