19 січня 2019 р.

Хрещення Господнє


Прийміть мої вітання з Водохрещем!
Здоров’я ваше буде хай як сталь.
Хай з Богом буде вам завжди безпечно,
Хай не приходить у ваш дім печаль.

І благодать Господня нехай світить
На довгому життєвому шляху.
Нехай будуть щасливі ваші діти,
І ангел береже сім’ю усю!

Наближається Хрещення Господнє 2019 - велике церковне свято, яке щороку відзначається 19 січня, завершуючи святочні дні, і знаменує прийняття Ісусом на себе найважливішого християнського таїнства Хрещення. Свято в 2019 році припадає на суботу, вихідний день.

Хрещення Господнє 2019: історія свята

Свято Водохреща чи, як воно ще називається, Богоявлення - це завершальний день у низці трьох великих свят різдвяного циклу. Це двонадесяте свято символізує хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан.

Згідно з Євангелієм, Ісус Христос у віці 30 років прийшов на річку Йордан у Віфаварі до Іоанна Хрестителя, який пророкував появу Месії. Під час Хрещення на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба, і голос із неба проголосив: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!" Тому день Хрещення ще називається Богоявленням.

Суть Водохреща полягала в тому, що, будучи безгрішним, Син Бога прийняв на себе людські гріхи і тим самим показав, що весь шлях людський він хоче пройти чесно і до кінця.

Хрещення свято: традиції та обряди дня

У день Хрещення Господнього віруючі за традицією відвідують храми для участі в урочистому богослужінні, а потім омивають лице або ж пірнають в ополонку з крижаною водою, щоб провести обряд очищення, змити всі гріхи, набратися здоров'я на цілий рік.

На багатьох водоймах священики проводять освячення води. Вважається, що на Хрещення Господнє вода у всіх водоймах - річках, озерах, колодязях і навіть у водопроводі - стає святою, тобто набуває цілющих властивостей, не псується довгий час і допомагає від багатьох хвороб.

За церковними канонами, освячення води на Водохреща і купання в ополонці відбувається під відкритим небом, на березі річки або озера. Зазвичай на Водохреща 19 січня встановлюються морози, які так і називаються - хрещенські. В льоду вирубують хрестоподібну ополонку "йордань". В освячену ополонку пірнають усі бажаючі, щоб змити гріхи і оздоровитися протягом усього дня, скільки триває свято Водохреща.

 А ще у дівчат досі збереглася традиція напередодні Водохреща ворожити на долю, своє майбутнє і судженого.

Хрещення Господнє: прикмети дня

По погоді на Водохреща судили про подальшу погоді на всю зиму. Якщо на Хрещення Господнє вдарили морози, то і вся зима буде морозною, якщо тепло, то воно протримається до самої весни, а якщо йде сніг - чекати на хуртовини.

Яскраві зірки на Водохресний святвечір - до багатого приплоду і гарного врожаю горіхів і ягід.

Сніг іде лапатий - також до багатого врожаю. Якщо похмурий день - хліб вродить, а якщо ясно - урожай буде невеликим.

Немає коментарів:

Дописати коментар