20 березня 2019 р.

380 років від дня народження Івана Степановича Мазепа (1639-1709), гетьмана України


Іван Мазепа – одна з найвідоміших постатей в українській історії. Звичайно, всі знають, що він був гетьманом України (до речі, рекордних 22 роки). Точних дат смерті і народження його не знає ніхто. Народився він, можливо, 1629 році, або ж 1633, варіантів багато. Так само і про смерть. Але, за деякими даними, помер Іван Мазепа 8 вересня. Саме на честь цієї дати, ми вирішили написати вам цікаві факти про Івана Мазепу.

Цікаві факти про Івана Мазепу

Як ми вже говорили, точної дати народження Мазепи ніхто не знає. Але варіанти є такі: 1629, 1633, 1639, 1644. Так, що дізнатися, скільки він прожив точно, теж не вийде.
Мало того, що він був досить непоганим політиком, Мазепа знав ще й багато мов: російську, італійську, польську, німецьку та французьку.
Подейкують, що Іван Мазепа спокусив дружину пана Фильбовского. Він не витерпів такого, і прив'язав героя-коханця голим до коня і пустив по полю. Врятували його українські козаки.
Мазепа був одним із найбагатших людей у всій Європі. Йому допомогли розробити рудники з золотом і сріблом в Полтавській області.
Кажуть, що Мазепа був далеко не найкращим правителем. Якщо наближені люди до нього жили добре, то простий народ ледь зводив кінці з кінцями. Та й навряд чи вона взагалі знали, хто в них гетьман. Незважаючи на те, що Мазепа займав цей пост цілих 22 роки.
Досі невідомо як виглядав Мазепа. Всього можна зустріти близько 16 різних його портретів. Найправдоподібнішим вважається той, який знаходиться в Дніпропетровському художньому музеї.
Саме Іван Мазепа створив перший український флот. На свої особисті гроші він спорудив більше 100 стругов і 6 сотень човнів, які були розташовані на Дніпрі. Це він зробив, що успішно протистояти турецькій армії, і вдавалося це у нього чудово.
До речі, Мазепа був дуже освіченою людиною. За наполяганням своєї матері, він спочатку закінчив Києво-Могилянську колегію, а пізніше навчався в Польщі.

Немає коментарів:

Дописати коментар