7 січня 2020 р.

Різдво Христове



Різдво 2020: традиції

За традицією, на Різдво після святкової служби у храмі за столом збирається вся родина, а замість вітання кажуть: "Христос народжується! Славімо Його!". Під час цієї трапези розговляються, оскільки 7 січня закінчується Різдвяний піст і господині до цього дня вже готують страви з м'яса.
Головною стравою на Різдво вважається кутя – каша з пшениці або рису, до якої додають мед, родзинки, мак, горіхи і сухофрукти. Також на столі обов'язково має бути присутнім компот із сухофруктів – узвар.
Різдво святкується 12 днів, до Водохреща 19 січня. Цей період називається Святки. У ці дні вітати одне одного прийнято словами: "Христос народився!" – "Славімо Його!"

Крім того, на Різдво існує традиція колядувати, а колядників обдаровувати грішми та солодощами. У кожному будинку до свята випікали пироги, пряники, колядки – вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.

Різдво Христове 2020: чого не можна робити 7 січня

– На Різдво не можна вдягати старий одяг.
– Категорично забороняється працювати: жінкам не можна прати, прибирати, шити, виносити сміття з хати, а чоловікам – ходити на полювання чи риболовлю.
– Не можна ворожити на Різдво. Для цього відводиться спеціальний час із 12-го дня Святок до Водохреща.
– На Різдво, як і в інші свята, категорично не можна лаятися, лихословити, особливо за столом.
– Вважається, що на Різдво на ялинці має бути саме зірка, а не інша прикраса, адже це символ Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Ісуса.
– На святковому столі жодна зі страв не повинна залишитися незайманою.
– Одна з головних заборон: не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Немає коментарів:

Дописати коментар