13 вересня 2021 р.

 


Роальд Дал (англ. Roald Dahl13 вересня 1916 — 23 листопада 1990) — валлійський письменник норвезького походження, автор романів, повістей, новел, оповідань, написаних як для дорослих, так і для дітей, зокрема казково-фантастичних творів та творів у жанрі фантастики жахів. Лауреат численних премій, військовий герой. Його найвідомішими творами є: «Чарлі і шоколадна фабрика», «Джеймс і гігантський персик», «Матильда», «Відьми», «Докори» та «ВДВ (Великий Дружній Велетень)». За сюжетами його книжок знято культові кінофільми «Віллі Вонка і шоколадна фабрика» (англ. Willy Wonka & the Chocolate Factory) у 1971 році (рімейк «Чарлі і шоколадна фабрика» у 2005 році), та анімаційний Незрівнянний містер Фокс, «Ґремліни», та ще декілька.


Роальд Дал народився у Лландаффі, Кардіфф, (Уельс) 13 вересня 1916 року в сім'ї норвежців Гаральда Дала та Софії Магдалини Дал (дівоче прізвище Гесселберґ). Сім'я Далів виїхала з Норвегії у 1880 році та згодом оселилася у Кардіффі.
Найпершим твором Дала було «Падіння над Лівією», яке тепер видається за оригінальною назвою «Шматок торта». Ця історія, за яку «Вечірня суботня газета» заплатила йому 900 доларів, і стала початком його кар'єри.


Його першою дитяча книга мала назву «Ґремліни» (1943) — про маленьких створінь, запозичених із фольклору. Згодом Дал написав повісті «Чарлі і шоколадна фабрика», «Джеймс і гігантський персик», «Матильда». Вони вважаються одними з найулюбленіших дитячих творів XX-ого століття.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар