14 жовтня 2018 р.

Покрова Пресвятої Богородиці


Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших релігійних свят в році. Воно дійсно дуже і дуже важливе для всіх віруючих людей, адже належить до двунадесятих свят. До речі, це останнє подібне православне свято в році. Наступне - це Різдво.
І навіть невіруючі люди напевно позитивно ставляться до такого торжества, адже це ще й державне свято, а значить вихідний.
До речі, відзначається Покрова Пресвятої Богородиці щорічно 14 жовтня.
Традиції свята
Мабуть, найголовніша традиція в Покрова Пресвятої Богородиці - це молитися Діві Марії. Робили це в основному дівчата, просили захисту, заміжжя і всього, що було б доречним. Люди вважали, що саме в цей день Богородиця все чує і намагається допомогти.
Крім цього, кожна віруюча людина обов'язково відвідував храм, або собор, щоб послухати проповідь перед святом і поставити свічку іконі Богородиці.
До речі вважається, що Покрова - це чи не найкращий день в році, щоб зіграти весілля. Вважалося, що якщо відзначати її в цей день, то майбутнього подружжя буде захищати Діва Марія. А це явно запорука успіху.
Всі роботи в полі і по господарству в цей день намагалися закінчувати. З 14 жовтня починався час весіль, гулянь і розваг.

А дівчата, які були незаміжні, але сильно мріяли про це, ходили до церкви спеціально, щоб попросити вдалого заміжжя. Вони повинні були не просто помолитися, а поставити свічку біля ікони Богородиці і після виходу з церкви вимовити наступне:
«Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку»,
«Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю и мене молоду»,
«Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби НЕ зостатися дівкою».

Немає коментарів:

Дописати коментар