21 квітня 2019 р.

Вербна неділя


У неділю, 21 квітня, православні християни відзначають Вербну неділю

Вербна неділя - це одне з найсвітліших і найважливіших християнських свят, яке щорічно відзначають за тиждень до Великодня. У цьому році православні християни підуть освячувати вербу 21 квітня. Як відомо, подією, що стала приводом створити це свято, було входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і розп'яття.
Історія                       
Як відомо з Біблії, у цей день Ісус Христос приїхав в Єрусалим, де місцеві зустріли його як сина Бога і Месію. Причиною цього послужило диво, зроблене Ісусом: він воскресив померлого Лазаря.

Народ, який дізнався про його подвиг, зустрічав Месію помахами пальмових гілок, коли він в'їжджав у місто на ослиці й на молодому ослі. Верба стала заміною пальми для слов'янських християн, адже у наших широтах просто не ростуть екзотичні дерева.
Традиції
У цей день всі православні християни вважають своїм обов'язком відвідати ранкове богослужіння. У Вербну неділю є особлива традиція - взяти з собою гілочку верби, яку надалі потрібно освятити. Крім того, у деяких церквах вважається традицією простояти всю службу із запаленою свічкою.
Після богослужіння освячені гілочки верби приносили додому і били один одного ними, таким чином благословляючи на здоров'я і щастя. Після цього потрібно покласти гілочки верби у кожній кімнаті будинку і прикрасити нею усі ікони. За традицією, торішню вербу треба спалити.
Є і народні традиції, пов'язані з цим світлим святом. Приміром, у Лазареву суботу українці знаходили молоду вербу і зрізали з неї гілочки. Головне - щоб дерево не стояло поряд з кладовищем або водоймою. Вважалося, що такий "букет", зібраний власними руками, принесе у дім добробут.
Займатися фізичною працею або прибирати у будинку суворо заборонено. Крім того, на святковому столі не повинно бути молочних продуктів і м'яса.

Немає коментарів:

Дописати коментар