29 липня 2019 р.

170 років від дня народження Олени Пчілки (1849 - 1930), української письменниці, фольклористки, етнографа


Справжнє ім’я – Ольга Петрівна Косач Вона була однією з найосвіченіших жінок свого часу, а її творчий доробок – значний внесок і розвиток української літератури, науки та культури. Олена Пчілка – мати поетеси Лесі Українки, сестра професора Михайла Драгоманова. 

Початкову освіту отримала вдома. Любов до літератури, української пісні, звичаїв та обрядів їй прищепили батьки. Олена Пчілка збирала зразки народних вишивок. Видала книгу «Український народний орнамент», і стала першим знавцем української вишивки. Любила гарні книжки, змолоду любила танцювати, гарно одягатись. Товаришувала з Лисенком, Старицьким, Нечуєм-Левицьким. Як маґнет, притягала молодших – Коцюбинського, Олеся, Франка. Виховання своїх шістьох дітей Олена не змогла довірити тодішній офіційній русифікованій школі. Тому разом з чоловіком навчали малечу вдома, наймали приватних викладачів.
Неодмінною умовою виховання дітей були поїздки по селах – Чекни, Жабориця, Бережці, Запруддя, Любитів, Волошки, Уховецьк, Білин, Скулин. За словами Олени Пчілки – “щоб вони проймалися там українським народним духом”. Для найталановитішої доньки Лесі – це був початок шляху що “Лісової пісні”. І пізніше Олена Пчілка була для Лесі першим цензором, критиком, організатором, переписувачем, зв’язковим, упорядником, розповсюджувачем…




 Олена Пчілка не визнавала більшовиків, вони їй платили тим самим. Арештовували її в Гадячі у 1920 році, а в 1929-му спробували притягнути до справи Спілки визволення України. Але стара письменниця тоді вже не вставала з ліжка.


Немає коментарів:

Дописати коментар