28 липня 2019 р.

День Хрещення Київської Русі


День Хрещення Київської Русі-України – державне свято в Україні від 2008 року. Відзначають цей день саме 28 липня, оскільки в цей день також вшановують пам'ять рівноапостольного святого князя Володимира, який охрестив Русь.
ІСТОРІЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ
28 липня православна церква вшановує пам'ять князя новгородського Володимира Святославовича, при якому відбулося хрещення Русі. У 970 році він став новгородським князем, а в 978 році захопив київський престол. Далі у 988 році Володимир прийняв християнство за грецьким обрядом, а після того зробив його державною релігією. У Києві хрещення пройшло досить мирно, а от в Новгороді введення християнства супроводжувалося повстаннями народу, які довелося придушувати силою.

У народному календарі ця дата отримала назву Володимир Красне Сонечко. Якщо цей день видавався сонячний, то примічали: "На Володимира Красне Сонечко сонце червоніше світить". Але, попри це селяни намагалися не виходити в поле, щоб не зустрітися з нечистою силою і не накликати на себе біду.

День хрещення Київської Русі традиційно відзначають 28 липня. У 2019-му з дати прийняття християнства в Україні минає 1031 років.
ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ
В цей день, за традицією, проводиться хресний хід. Віряни прославляють святого князя Володимира.
Також у цей день заведено згадувати своє хрещення й міркувати про те, що значить віра для кожного з нас.
Не варто у цей день працювати, проводити генеральне прибирання і велике прання. Дозволяються лише необхідні домашні справи: помити посуд, підігріти їсти тощо.
У День Хрещення Київської Русі не лихословте, не ображайтеся й загалом не виказуйте негативних емоцій.
Церква радить відмовитися від гучних застіль, переїдання і розпивання алкогольних напоїв.
Також у цей день у всіх Володимирів іменини й не забудьте їх привітати.


Немає коментарів:

Дописати коментар