9 листопада 2020 р.


День української писемності та мови — щорічно святкується 9 листопада. Встановлене свято було на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають “батьком українського письма”.


Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.



У день української писемності та мови традиційно у нас щорічно проводяться тематичні заходи, читання віршів, літературні вечори. Кожного року по радіо лунає традиційний диктант, у якому можуть взяти участь усі охочі — навіть за межами України.



Всеукраїнський радіодиктант національної єдності-це унікальний захід,який організовує Українське радіо до Дня української писемності  та мови 9 листопада.Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще 2000 року.Відтоді щороку слухачі-студенти та учні  і викладачі беруть участь у написанні та з'ясовують,наскільки добре знають мову.Відтак можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки ,а можна дочекатися,поки текст з'явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі,та перевірити власноруч.

І на останок,любіть,поважайте та вдосконалюйте нашу мову,адже мова,як і Україна,-у нашому серці,і починається вона з кожного з нас


“Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.”

Панас Мирний


Немає коментарів:

Дописати коментар