4 лютого 2021 р.

148 років від дня народження Михайла Пришвіна

 

4 лютого виповнюється 148 років від дня народження російського письменника  Михайла Пришвіна.

Михайло Михайлович  Пришвін прожив довге життя і залишив нам свою багату  творчу спадщину. Він був агрономом і сільським учителем, ученим-природознавцем і військовим журналістом,  мандрівником  і мисливцем, фотографом і  філософом. Проте головною справою його життя стала література, якій письменник віддав майже півстоліття.

 Народився майбутній письменник в селі Хрущово Єлецького уїзду Орловської губернії в  купецькій сім’ї.  Сім’я жила в дворянському  маєтку, який  купив ще 

його дід. Батько помер дуже рано, залишивши п’ятеро дітей і борги,  і всі турботи по господарству та вихованню дітей лягли на плечі матері. Вона  працювала з ранку до вечора, щоб розрахуватися з боргами  і дати можливість дітям навчатися. 
Гімназію він не закінчив.  Його відрахували з гімназії з «вовчимпришвін 10 білетом», як тоді говорили. Це могло означати те, що в ніяку іншу школу чи гімназію його не приймуть. На щастя, приїхав в гості із Сибіру багатий дядько і забрав хлопця   з собою. Тут були свої закони, і Михайла прийняли в гімназію, яку він закінчив через три роки в числі перших учнів, а згодом  вступив до  Рижського пришвін 15політехнікуму на хіміко – агрономічне відділення.

За революційну діяльність М.Пришвін був заарештований  і цілий рік провів в одинарний камері, а згодом був  висланий на батьківщину в Єлець,  де відбув дворічне заслання.

Після заслання   Пришвін іде на навчання в Німеччину,  де закінчує  агрономічне відділення філософського факультету Лейпцігського університету.

Повернувшись із Німеччини, М.Пришвін більше не покидає Росію. Деякий час він працює  по своїй «університетській» спеціальності – агрономом, публікує праці з питань сільського господарства,  а потім відправляється  на північ,  в Олонецкую губернію, збирати місцевий фольклор. Під враженням від цієї поїздки Пришвін написав свою книгу – «В краю неляканих птахів» (1907) – дорожні нариси,  написані  із спостережень над природою, побутом і мовою півничан.

Любов до природи спонукала М.Пришвіна мандрувати по всій країні.  Пришвін обходив і об’їздив всю Середню Росію, Північ, Казахстан і Далекий Схід. Післяпришвін 13 кожної поїздки з’являлось то нове оповідання, то повість, то просто короткий запис у щоденнику.

Своє перше оповідання «Сашок»,  Михайло Михайлович надрукував впришвін 9 дитячому журналі в 1906 році. В 1912 – 1914 р.р. вийшло в світ перше зібрання творів Пришвіна в 3-х томах, виданню якого сприяв М. Горький. 

Все своє життя  Михайло Пришвін присвятив пошукам незвичайного в природі. Свої подорожі він називав «полюванням за знахідками». В «будинку на колесах» – спеціально пристосованому для довготривалих поїздок автомобілі – він мандрував разом зпришвін 3 дружиною  Валерією Дмитрівною.

Мандруючи, Пришвін постійно вів щоденник, в який заносить свої спостереження за навколишньою природою, життям, побутом, звичаями людей з різних куточків Росії.

Оповідання М. Пришвіна про природу, про тварин читати радісно й захоплююче. Письменник немовби веде нас у чарівний ліс, і ми пришвін 5бачимо сині ліси й прозорі лісові озера, вдихаємо пахощі березового листя, смоли і з хвилюванням відчуємо велику любов письменника до своєї  Батьківщини.

М. Пришвін  писав про те, що самовіддано любив, і його творчість є виявом великої любові до навколишнього світу.






Немає коментарів:

Дописати коментар