17 лютого 2021 р.

 

Дивосвіт Агнії Барто

 

 (1906-1981)



«Должна признаться, я никогда не ощущаю, что пишу только для детей.
Мне кажется, что детское стихотворение всегда обращено к взрослому».

А. Л. Барто




17 лютого 2021 року виповнюється 115 років від дня народження 

дитячої поетеси ,письменниці,кіносценариста,радіоведучої,лауреата

найвищіх премій і нагород Агнії Львівни Барто.


Агнія Барто народилася в Москві. Навчалася у гімназії, де під впливом творчості Ахматової та Маяковського почала писати власні вірші. Паралельно з навчанням в гімназії займалася в хореографічному училищі. Справжнє ім'я письменниці — Гетель Лейбівна Волова. Змінила ім'я, коли вийшла в перший раз заміж. Чоловіком поетеси став поет Павло Барто, спільно з яким Агнія написала три вірші …

Друкувалась з 1925 року. Лаконізм, яскрава образність — характерні риси найкращих її творів («Вірші дітям», Сталінська премія1950).

Автор декількох кіносценаріїв (картини «Підкидьок» (1939), «Слон і мотузочок» (1945), «Альоша Птіцин виробляє характер» (1953), «Шукаю людину» (1973, за однойменною книгою та по циклу радіопередач А. Барто на Радіо «Маяк» — про пошуки людей, які загубилися під час Великої Вітчизняної війни), а також до українського фільму «Справжній товариш» (1936, реж. Л. БодикА. Окунчиков).


Щоб писати вірші для дітей, багато спілкувалась з малечою, намагалася зрозуміти світ дитинства з позиції дорослого.


Агнія Барто всім серцем любила дітей, мабуть, тому її вірші з дитинства в душі кожної людини, яка хоча б раз слухала їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар