11 липня 2020 р.

Всесвітній день шоколаду


Всесвітній день шоколаду відзначають щорічно 11 липня. Крім нього, існує ще один всесвітній день з такою ж назвою, який відзначають 13 вересня.
Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році поклали початок цього свята. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.
В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові.


Хочу розповісти вам про історію та традиції свята, нагадати про користь шоколаду і порадити кращі фільми, книжки пов'язані з найголовнішими ласощами людства.

Батьківщиною шоколаду називають Центральну і Південну Америку. Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем і ваніллю, створюючи напій з гострим і гірким смаком. А слово «шоколад» походить від «чоколатль», що означає «гірка вода».
Вважається, що першим завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в 16 столітті. Але робити шоколад гарячим і солодким почали лише на початку 17 століття, додаючи до нього молоко, мед і різні спеції. Запатентований твердий шоколад був у 1828 році, коли голландець Конрад ван Гутен навчився вичавлювати масло какао з какао тертого. За деякими даними, першу шоколадку створили в 1847 році в Лондоні. Але французи твердять, що роком раніше паризький кондитер Жан П'єтро вже отримав твердий шоколад. Зараз світовим лідером з виробництва шоколаду є Бельгія, Швейцарія і Франція.
Світові кондитерські фабрики влаштовують у свято шоколаду дні відкритих дверей. Відвідувачам показують майстер-класи з виготовлення ласощів, а також розповідають про його користь і шкоду.
Шоколад дуже корисний - він містить елементи, які сприяють психологічному відновленню та відпочинку. Дослідження довели, що темний шоколад набагато корисніший для здоров'я людини, ніж молочний та інші різновиди. Зокрема, темний шоколад стимулює викид гормонів щастя - ендорфінів, які, впливаючи на центр задоволення, підтримують тонус організму і покращують настрій.Також про шоколад створили багато фільмів і написано декілька книг.Найцікавіша із них на мій погляд-це Чарлі та шоколадна фабрика.

Казкова повість «Чарлі і шоколадна фабрика» — не виняток. Її чарівний світ міниться барвами й змінює форми, наче шоколад, що плавиться у великому казані. Дія повісті відбувається на чудернацькій фабриці, де виготовляють вигадані солодощі, — і, здається, від сторінок книжки аж линуть неймовірні пахощі. На доброго і щирого хлопця Чарлі за воротами колись замкнутої від усього світу фабрики, якою заправляє дивакуватий власник Віллі Вонка, чекають дивовижні пригоди. Чарлі потрапить туди не сам, а в товаристві інших дітлахів: примхливої Веруки, захопленого іграми Майка, затятої Віолетти й охочого до ласощів Августа. Але чи всі зможуть пройти крізь випробування? Читачеві неодмінно закортить про це довідатися.

Немає коментарів:

Дописати коментар