15 вересня 2020 р.

130 років від дня народження Агати Крісті


 Вся сіль хорошого детективу полягає в тому,

щоб підозрюваний у вбивстві не здавався читачеві таким,

а у фіналі виявилося, що вбив саме він.  


А. Крісті



Агату Крісті знають у всьому світі! «Королева детективу» – одна з найвідоміших письменниць усіх часів і народів, справжня літературна рекордсменка, чиї твори перекладені 100 іноземними мовами накладом понад 2 мільярди примірників (третє місце після Біблії та доробку У. Шекспіра), екранізовані більш ніж 100 разів, а п’єса «Мишоловка» за 65 років безперервних постановок продемонстрована понад 25 тисяч разів! Агата Крісті – один із символів Великої Британії, нагороджена званням Кавалер-дама (жіночий еквівалент звання Лицар), улюблена письменниця не одного покоління читачів, «мати» безсмертних образів детективів – міс Марпл та Еркюля Пуаро
.


Перший роман Агати Крісті – «Таємнича пригода в Стайлзі» – написаний наприкінці Першої світової війни, в якій письменниця брала участь, перебуваючи у волонтерському медичному загоні. У цьому романі вона створила образ Еркюля Пуаро – маленького бельгійського детектива, якому судилося стати найпопулярнішим героєм у літературі детективного жанру після Шерлока Холмса. Цей роман був опублікований видавництвом «Бодлі-Гед» у 1920 році.


Після цього Агата Крісті щороку видавала по книжці, а в 1926 році написала свій шедевр – «Убивство Роджера Екройда». То була її перша книжка, опублікована видавництвом «Колінз», що започаткувала плідну й ефективну співпрацю автора з видавництвом, яка тривала 50 років і спонукала до створення 70 книжок. «Убивство Роджера Екройда» стало також першою книжкою Агати Крісті, яка була інсценована – під назвою «Алібі» – й успішно поставлена на сцені одного з лондонських театрів Вест-Енду. «Пастка на мишей» – найславетніша п’єса письменниці – була вперше поставлена в 1952 р. і не сходить зі сцени протягом найтривалішого часу в історії театральних вистав.



Найуспішніший бестселер п
исьменниці «Сонне вбивство» з’явився друком у 1976 р., коли славетної письменниці вже не стало, після чого вийшли її автобіографія та збірка оповідань «Останні справи міс Марпл», «Пригода в затоці Поленза» й «Поки триває світло». У 1998 р. «Чорна кава» стала першою з п’єс Агати Крісті, на сюжеті якої інший автор, Чарльз Осборн, побудував свій роман.

Приклад життя Агати Крісті дає змогу за уславленим класиком світової літератури побачити звичайну жінку, часом слабку, часом надзвичайно сильну; жінку, яка мріяла стати оперною співачкою, кохала бідного льотчика, вміло керувала автомобілем, любила займатися серфінгом, погано куховарила, подорожувала одна на Східному експресі та фотографувала для чоловіка знайдену на розкопках кераміку; жінку, яка забувши про всі умовності свого аристократичного середовища, вивчала медицину і впродовж двох світових воєн, не лякаючись жодних труднощів, працювала в лікарнях та аптеках і перенесла цей досвід у свої безсмертні твори.


Немає коментарів:

Дописати коментар