24 вересня 2020 р.

Всесвітній день моря !!!

 


Сьогодні – Всесвітній день моря (World Maritime Day). Свято входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються під егідою Організації Об’єднаних Націй у штаб-квартирі IMO та в усьому світі. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній четвер вересня.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.


Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.
За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.


А перевезення вантажів морським транспортом, як найбільш ефективним і рентабельним способом міжнародних перевезень товарів, також порушують екосистеми морів і океанів. Адже 80% глобальної торгівлі здійснюється за допомогою морського транспорту.

Тому проведення Всесвітнього дня моря, який щороку присвячений певній актуальній екологічній темі, супроводжується різними природоохоронними заходами, екологічними акціями і мітингами в різних країнах світу.



Немає коментарів:

Дописати коментар