12 вересня 2020 р.

День міста


Святкування Дня міста Дніпро проводиться з 70-х років XX століття, а в 2001 році був прийнятий Статут міста, яким затверджена офіційна дата проведення цього Дня - друга неділя вересня. У цей день проводяться різні святкові заходи по всьому місту.

Урочисте відкриття святкування Дня міста традиційно пройде біля пам’ятника О. Полю. Повна програма включає парад військового оркестру, концерти українських зірок і фестиваль духових оркестрів на площі Героїв Майдану. Там же буде представлений арт-проект «Битва хорів», в якому беруть участь більше, ніж десяток музичних колективів, карнавальна хода та всеукраїнський конкурс вуличного танцю на Європейській площі.

Місце на березі Дніпра, де знаходиться нинішнє місто Дніпро, з давніх-давен було досить сприятливим для проживання.На території міста і найближчих околиць археологами були відкриті стоянки людини епохи кам’яного віку (40-16 тис. років. до н. е.), неолітичних мисливців, кочівників: кіммерійців, скіфів, сарматів (II тис. до н.е. - початку I тис. н.е.). Вже з тих незапам’ятних часів існував зв’язок по Дніпру і Чорному морю зі Східним Середземномор `ям. У III-IV століттях за 40 км на південь від Дніпро (зараз с. Башмачка) знаходився один з центрів Готської імперії, а, за деякими версіями, і її столиця, Данпрстадт. Існували поселення і в межах міста. Потім через край пройшли войовничі орди гунів, аварів, булгар, мадярів ...

Офіційно місто було засновано під час візиту Катерини Другої, яка заклала перший камінь у будівництво Преображенського собору 9 травня 1787 року. 
У 1796 році Катеринослав за указом нового імператора Павла було перейменовано на Новоросійськ.
В 1802 році імператор Олександр I повернув місту стару назву - Катеринослав.

У 1918-1919 роках місто мало офіційну назву Січеслав. У липні 1926 було перейменоване на Дніпропетровськ - завдяки розташуванню на річці Дніпро та на честь одного з діячів комуністичного руху Григорія Петровського, який починав трудову та революційну діяльність у Дніпропетровську. Наприкінці 1920 - 1930-х рр.. Дніпропетровськ перетворився на основну базу металургійної промисловості Півдня СРСР.
У травні 2016 згідно виконання закону про декомунізацію, місто змінило назву на Дніпро.

Немає коментарів:

Дописати коментар