2 липня 2021 р.

 

2 липня – міжнародний день собак


2 липня 2021 року- Міжнародний день собак. Він виник в США в 2004 і був заснований експертом з сімейних стосунків на ім'я Коллін Пейдж (Colleen Paige).
В світі виявлено понад 400 різноманітних порід собак.
Хоча підрахувати їх точну кількість в світі вкрай важко, але статистики стверджують, що зараз ця цифра становить понад 525 мільйонів собак .


Майже всі люди поділяються на дві категорії — тих, хто любить собак і тих, хто любить кішок. Кінологи дресирують і вивчають собак, фелінологи – кішок. Перші розповідають другим, що лише собака – вірний друг людини. Другі відповідають, що усе залежить від виховання, породи і способу життя. Так це чи не так, але факт – любителі собак більш раціональні, зібрані, організовані, люблять чіткий розпорядок, а любителі котів за своїм характером імпровізатори, гнучкі, творчі, непостійні, схильні до коливань настрою. Та догляду потребують і собаки, і коти.


Саме за тим, як суспільство піклується про собак, і можна сказати, наскільки це суспільство цивілізоване і гуманне.
Відомо, що у світі існують притулки, готелі та гостели для собак. Господарі прилаштовують своїх чотирилапих улюбленців, а не викидають їх на вулицю. Бездомні собаки – велика проблема людних міст і показник суспільного життя. Тому перш ніж купувати собі пса, варто добре подумати, чи буде змога забезпечити йому гідне, а не «собаче» життя.

Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч. Собаки живуть не лише для того, аби прикрасити чиюсь самотність, а найчастіше – для охорони дому, для об’єднання родини і для супроводу незрячих.

Собаки чудово відчувають напади епілепсії за кілька хвилин до того, як стається напад. Саме тому вірні друзі супроводжують людей-епілептиків у людних місцях: своїм гавкотом вони кажуть, що краще купитися і сісти, аби перечекати кризу. Так собаки врятували життя не одному хворому. Відомо, що собаки рятували людей з-під завалів та снігових лавин, виносили дітей за лічені хвилини перед землетрусом, зігрівали слабких, аби ті не замерзли у снігах. Про собак написано багато книг і знято чимало гарних фільмів.

Немає коментарів:

Дописати коментар