1 серпня 2020 р.

120 років від Дня народження Олександра Івановича Копиленка.

На изображении может находиться: 1 человек

    1 серпня виповнюється 120 років від Дня народження українського дитячого письменника Олександра Івановича Копиленка.

     Народився Олександр Іванович в Констянтинограді на Полтавщині у родині залізничника. Дитинство пройшло в Краснограді, де він закінчив школу та учительську семінарію.

   Олександр Копиленко був людиною життєрадісної вдачі. 
Свою літературну діяльність розпочав в 20-і роки 20 століття. У книгах він оспівував багатство людської душі, тайну природи, яку він спостерігав та дуже любив, героїзм трудового народу в боротьбі за здобуття людських прав.


    Перші книги Копиленка – «Кара-Круча», «Буйний хміль», «Іменем українського народу»", "Там мабуть край", "Їдальня для птахів", "Як вони поживають" та інші. Та популярність письменнику принесли романи "Дуже добре", "Десятикласники". Олександр Іванович написав понад 40 книг для дорослих та дітей, в першу чергу залишаючись письменником для дітей та юнацтва.

 Залишилася з Копиленком назавжди любов до природи, що колись привела його на біологічний факультет, а потім виливалася у творах про птахів та тварин. Твори Копиленка видавалися різними мовами. У 1978 році була заснована премія імені О. Копиленка, яка вручається кращим дитячим письменникам.
 Копиленко був членом літературних об’єднань «Плуг», потім «Гарт», ВАПЛІТЕ, «Пролітфронту», виконував обов’язки редактора журналу «Всесвіт», співробітничав у товаристві кінорежисерів, літераторів та сценаристів, яке скорочено називалось «Кореліс».
     Передчасно пішов від нас письменник, та ім’я його завжди серед нас. Ним названі вулиці, школи, бібліотеки у багатьох містах. На Дніпрі плаває пароплав з іменем О. Копиленка. Існує премія імені Олександра Копиленка, яку вручають письменникам та художникам за кращі твори, присвячені дітям. Ім’я О. І. Копиленка занесено в Енциклопедію світової літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар