3 серпня 2020 р.

У цей день народилися.

ДОНАЛЬД БІССЕТ (1910-1995)

110 років від
 дня народження англійського письменника

 Дональд Біссет – англійський дитячий письменник, художник, кіноактор і театральний режисер. Народився він 3 серпня 1910 року в Брентфорді, Мідлсекс, Англія.
Біссет створив світ коротких казок, до того ж не лише втілив свої задумки у двох книгах, які прославили його – "Забутий день народження" і "Подорож по річці Часу", – а й здійснив телепостановки з кращих своїх казок.



Біссет ще й художник і сам 
оформляє свої книги. Також він відзначився як винахідливий театральний режисер, сам поставив свої казки на сцені Королівського Шекспірівського театру в Стретфорді-на-Ейвоні та навіть зіграв у них із десяток невеликих ролей.


Подорослішавши, встиг Дональд Біссет і на Другій світовій війні повоювати лейтенантом артилерії, й одружитися після війни, і народження сина діждатися. Але всі ці подробиці можуть мати місце в більшості біографій будь-якого часу. А ось стати актором Королівського Шекспірівського театру зможе не кожен. А він грав на тій сцені та мав успіх.
Ось із театру, а потім – дитячих передач на радіо, а пізніше – на телебаченні все й почалося. Він сам писав коротенькі оповідання-казки, сам їх озвучував і сам ілюстрував, бо був ще й чудовим художником. Спочатку актор створив кілька казкових п'єс для сцени свого театру, зрежисував їх і зіграв там кілька ролей. Успіхом актора зацікавилися. Він отримує запрошення на таку саму серію передач для малечі від представників англійського радіо. Дональд поставився до запрошення не просто серйозно, а з притаманним йому ентузіазмом і використав свої таланти повністю. Натхненно писав незвичайні чарівні казки, які й озвучував особисто.
Його перша книжка коротеньких казкових оповідей вийшла 1954 року в серії "Читай сам". Потім були "Розповім іншого разу", "Розповім коли-небудь". Згодом з'явилися збірки, об'єднані одними і тими ж героями: "Як", "Бесіди з тигром", "Пригоди качки Міранди", "Кінь на прізвисько Серпанок", "Подорож дядечка Тік-Так", "Поїздка в Джунглі" та інші. Усі книги виходили з малюнками самого автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар