5 серпня 2020 р.

У цей день народилися.
5 серпня – 170 років від дня народження Гі де Мопассана 
(1850–1893).




Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан  народився 5 серпня 1850 року у Франції. Світу він більш відомий як Гі де Мопассан, який став згодом класиком французької літератури і одним з найвпливовіших письменників свого часу.

Батько дворянин незабаром розорився, а після народження другої дитини, розлучився з матір'ю Анрі.
Гі де Мопасан провів своє дитинство з мамою на віллі «Les Verguies» в Етретаті, поміж морем та полями. Займався риболовлею з місцевими рибалками та розмовляв говіркою місцевих селян.Мати Мопассана все своє життя страждала від неврозів, а його молодший брат помер в лікарні для душевнохворих.
 Страждаючи від страху перед спадковою хворобою, Мопассан багато часу приділяв своєму фізичному здоров'ю.
 Був прекрасним плавцем, врятував тонучого в морі англійського поета Алджернона Суінберна.
Став учасником франко-прусської війни (1870-1871) в якості простого рядового. Війна, яка залишила глибокий слід в душі майбутнього письменника, стала місцем дії багатьох його книг, включаючи перший твір - знамениту новелу "Пампушка".
Він написав за своє життя понад 300 оповідань, Мопассан вважається одним з родоначальників цього жанру.
Творчість Мопассана завжди користувалася в Україні сталим інтересом. Перші переклади його творів з'явилися ще за життя автора. Починаючи з 1883 р., різні газети й журнали друкували переклади його статей і оповідань. Іван Франко 1899 року опублікував дванадцять кращих новел у збірці «Дика пані».

 Дослідники вказують, що новели Мопассана виходили у часописах, в яких працював Іван Франко: «Зоря», «Дзеркало», «Діло» «Кур’єр Львівський», в якому побачили світ 20 перекладених новел.
У липні 1893 року великого письменника не стало. Гі де Мопассан сам склав собі епітафію: "Я жадав всього, але не знаходив задоволення ні в чому".

Немає коментарів:

Дописати коментар