23 жовтня 2020 р.

100 років від дня народження Джанні Родарі



Сьогодні, 23 жовтня, виповнилося 100 років від дня народження одного з найзнаменитіших дитячих письменників ХХ століття Джанні Родарі.
"Я намагався зробити іграшки за словами", - так говорив про свої книги Джанні Родарі. На території України він добре відомий, адже його персонажі - Чипполіно і Джельсоміно - завоювали народну любов ще півстоліття тому.


РОДАРІ, Джанні (Rodari, Gianni — 23.10.1920, Оменья - 14.04.1980, Рим) - італійський письменник.Був учителем початкових класів. Брав участь у русі Опору. Після війни, у 1948 р., став літературним співробітником міланського видання газети «Уніта». За сприяння Родарі у цій газеті було створено спеціальний дитячий куточок, у якому він публікував свої вірші. У 1951 р. побачила світ перша поетична збірка Родарі «Книжка веселих віршів» («І libro delle filastrocche»). Так само, як у дитячій свідомості фантазія поєднується з подіями реального життя, у поезії Родарі образи народних казок переплітаються з реальними персонажами («Куди поділися феї», «Лист до феї»).

Хоча письменник і не спрощував проблем, які порушував у своїх віршах, проте вони залишаються зрозумілими для маленьких читачів. Без зайвої моралізації Родарі розповідає про різні професії, кожна з яких має свої барви, особливий, неповторний аромат («Чим пахнуть ремесла», «Запахи ремесел»)
.









За своєю формою твори Родарі близькі до італійського дитячого фольклору. Зокрема, поняття «філастрокке» об'єднує лічилки, колискові пісеньки, веселі віршики. Вільний, жвавий розмір полегшує запам'ятовування «філастрокке». Характерною особливістю збірок «Вірші на небі і на землі» («Filastocche in cielo e in terra»), «Поїзд віршів»(«La treno delle filastrocche») стало поєднання соціальної сатири і оптимістичного сприйняття світу, гумору і мудрості, живого мовлення і м'якої співучості. У буденних, пересічних явищах Родарі знаходить щось нове, несподіване, глибоке. Особливо показовою з цього погляду є збірка «Поїзд віршів»


У світі письменник і журналіст Джанні Родарі відомий як один із найбільш впливових дитячих авторів ХХ століття. Його історії переведені більш ніж 20 мовами, адже мали кілька безперечних плюсів. Це доступна, зрозуміла дітям річ. А також - опис реальних соціальних проблем, цікавий дорослим.





Немає коментарів:

Дописати коментар