22 червня 2020 р.

22 червня - річниця початку німецько-радянської війни


       22 червня 1941 року. 1-й день війни.

22 червня о 3 годині 30 хвилин німецькі війська перейшли в наступ. Розпочалась Німецько-радянська війна.
СРСР. О 5 годині 25 хвилин Д. Г. Павлов направив командувачам 3, 10 та 4-ї арміями директиву: «Зважаючи на масові військові дії, що проявилися з боку німців наказую: підняти війська та діяти по-бойовому».
Третій Рейх. В 5 годині 30 хвилин міністерство закордонних справ Німеччини направило народному комісару закордонних справ СРСР Ноту від 21 червня 1941 року, в якій заявило:
«... Радянський уряд всупереч своїм зобов'язанням і в явному протиріччі зі своїми урочистими заявами діяв проти Німеччини, а саме:
Підривна робота проти Німеччини та Європи була не просто продовжена, а з початком війни ще й посилена.
Зовнішня політика ставала все більш ворожішою по відношенню до Німеччини.
Усі збройні сили на німецькому кордоні були зосереджені та розгорнуті в готовності до нападу.
Таким чином, радянський уряд зрадив і порушив договори та угоди з Німеччиною..."
 СРСР. О 7.15 в західні військові округи була передана директива № 2:
«22 червня 1941 р. о 4 годині ранку німецька авіація без жодної причини скоїла нальоти на наші аеродроми та міста вздовж західного кордону та піддала їх бомбардуванню. Одночасно в різних місцях німецькі війська відкрили артилерійський вогонь і перейшли наш кордон. У зв'язку з нечуваним по нахабству нападом з боку Німеччини на Радянський Союз наказую:
1. Військам усіма силами та засобами кинутися на ворожі сили та знищити їх у районах, де вони порушили радянський кордон.
2. Розвідувальній та бойовій авіації встановити місця зосередження авіації противника та угруповання його наземних військ. Потужними ударами бомбардувальної та штурмової авіації знищити авіацію на аеродромах противника й розбомбити угруповання його наземних військ ...
22 червня. О 12.00 відбувся виступ по радіо народного комісара закордонних справ СРСР В. М. Молотова
«... Сьогодні в 4:00 ранку, без пред'явлення будь-яких претензій до Радянського Союзу, без оголошення війни, німецькі війська напали на нашу країну, атакували наші кордони в багатьох місцях і піддали бомбардуванню зі своїх літаків наші міста - ЖитомирКиївСевастопольКаунас і деякі інші, причому вбито та поранено більше двохсот чоловік. Нальоти ворожих літаків і артилерійський обстріл було здійснено також з румунської та фінляндської території ...Уже після вчинення нападу німецький посол у Москві Шуленбург в 5:30 ранку зробив мені, як народному комісару закордонних справ, заяву від імені свого уряду про те, що німецький уряд вирішив виступити з війною проти СРСР у зв'язку із зосередженням частин Червоної Армії у східній частині німецького кордону.
У відповідь на це мною від імені радянського уряду було заявлено, що до останньої хвилини німецький уряд не висував ніяких претензій до радянського уряду, що Німеччина вчинила напад на СРСР, незважаючи на миролюбиву позицію Радянського Союзу, й що тим самим фашистська Німеччина є нападаючою стороною ...
Тепер, коли напад на Радянський Союз вже здійснилося, радянським урядом був наданий нашим військам наказ - відбити розбійницький напад і вигнати німецькі війська з території нашої Батьківщини ... Наше діло праве. Ворог буде розбитий. Перемога буде за нами.»
 СРСР. В 21.15 в західні військові округи була передана директива № 3:
«1. Противник, завдаючи удари зі Сувалківського виступу на Оліта й з району Замостя на фронті Володимир-ВолинськийРадехів, допоміжні удари в напрямках ТільзітШауляй та СедлецьВолковиськ, протягом 22.6, зазнавши великих втрат, досяг невеликих успіхів на зазначених напрямках. На інших ділянках держкордону з Німеччиною та на всьому держкордоні з Румунією атаки противника відбиті з великими для нього втратами.
2. Найближчим завданням військ на 23-24.6 ставлю:
а) концентрованими зосередженими ударами військ Північно-Західного та Західного фронтів оточити та знищити Сувалківське угруповання противника та до результату 24.6 опанувати районом Сувалки;
б) потужними концентрованими ударами механізованих корпусів, всією авіацією Південно-Західного фронту та інших військ 5 та 6 армії оточити та знищити угруповання противника, який наступає в напрямку Володимир-ВолинськийБроди. На кінець 24.6 опанувати районом Люблін ...
 СРСР. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 червня 1941 р. з 23 червня була оголошена мобілізація військовозобов'язаних 1905-1918 рр. народження в 14 військових округах з 17. У трьох інших округах - Забайкальському, Середньоазіатському та Далекосхідному - мобілізація була оголошена через місяць особливим рішенням уряду таємним способом як «великі навчальні збори».


Немає коментарів:

Дописати коментар