14 червня 2020 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ



Щороку, 14 червня, ми, разом з міжнародною спільнотою відзначаємо Всесвітній день донора крові та висловлюємо слова вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров'я інших людей, здаючи свою кров.Донорство – важлива громадська діяльність, що допомагає зберегти тисячі людських життів, адже щомиті у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові.
Тому донор, який здає кров, робить свій безцінний внесок у порятунок найдорожчого для кожної людини – життя.

Всесвітній день донора дозволяє нам не лише вкотре висловити вдячність людям, які добровільно здають свою кров, а й глибше усвідомити значення цієї почесної та благородної справи.Донор дарує можливість одужання та ще один шанс на життя. І з кожним роком українці все активніше починають добровільно здавати кров.
 Існують різні види донорства – донорство цільної крові і донорство компонентів. Чоловіки можуть здавати цільну кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. Після здачі крові повинно пройти не менше 30 днів, перш ніж донор зможе здавати плазму. Після здачі плазми повинно пройти не менше 14 днів, перш ніж донор зможе знову здавати плазму або кров.

Донором крові або плазми може стати кожна здорова людина у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг. Для цього потрібно звернутися в найближче відділення трансфузіології та пройти медичний огляд і лабораторні дослідження для визначення групи крові і резус-фактора; проведення загального аналізу крові .

Центр громадського здоров’я України висловлює подяку людям, які добровільно і безплатно здають кров, необхідну для порятунку людських життів. Також нагадує про необхідність регулярного донорства.

Немає коментарів:

Дописати коментар