25 січня 2021 р.

 

25 січня відзначають відразу два свята – Тетянин день і День студента. День названий на честь святої Тетяни, християнської мучениці, яку вважають покровителькою студентів.

Тетянин день – християнське свято і улюблений день всіх студентів, який учні почали відзначати з XVIII століття. Саме Тетяна вважається покровителькою всіх студентів.



Сьогодні свято – День святої Тетяни!

І зволікати з поздоровленням не стану.

Бажаю Вам я багато-багато щастя!

Друзів надійних, вірних, справжніх.

Приємних зустрічей і найдобріших слів.

Побільше дуже радісних дзвінків,

Здоров’я міцного і багато довгих років,

І кожен день в душі нехай буде світло!

Історія Тетяниного дня

Свята Тетяна жила в Римі в епоху зародження християнства. Із дитинства вона вірила в Бога і хотіла присвятити життя служінню йому. У дорослому віці дівчина стала служницею в церкві, допомагала хворим, вагітним, брала участь в обряді хрещення.Але в той час до влади прийшла державна рада, яка примушувала християн відмовитися від віри і поклонятися язичницьким богам. Тетяна не скорилася їх законам, за що язичники піддали її мукам. Дівчина терпіла жахливі тортури. У перший день тортур їй викололи очі, але Тетяна ревно молилася Богові і просила його відкрити мучителям духовні очі. Раптово всі вісім чоловіків, що катували дівчину, побачили ангелів, які відхиляли їх удари. Після цього вони знайшли віру і просили Тетяну пробачити їх, за що були обезголовлені.

У другий день тортур Тетяну поранили кинджалами, але замість крові з її тіла текло молоко, а рани пахли. Наступного дня слідів тортур зовсім не залишилося.

Тетяну кидали на поживу леву, але він лизав їй руки і розірвав одного з охоронців. Її оголосили відьмою, обстригли волосся і замкнули у церкві, але з усіх випробувань Тетяна виходила неушкодженою. Коли влада зрозуміла, що тортури марні, дівчину обезголовили. Сталося це 12 січня (25 січня за новим стилем) 226 року. Її смерть привела до віри тих, хто сумнівався, а церква проголосила дівчину святою.

Свята Тетяна є покровителькою всіх студентів з XVIII століття, саме 12 січня 1755 року, в Тетянин день, імператрицею Єлизаветою Петрівною було схвалено прохання Івана Шувалова про відкриття першого університету. 

Студенти цей день відзначають особливо шумно, по студентській традиції, в день студента не можна навіть доторкатися до конспектів з лекціями.

Вважається, що в це свято на останній сторінці заліковки потрібно намалювати будиночок з трубою, чим довше буде дим, тим легше і успішніше навчання в новому році.

Немає коментарів:

Дописати коментар