8 травня 2021 р.


День перемоги чи День пам'яті. 

Квіти – на граніті, на броні.

Сонце усміхається мені.
Поруч з ветеранами стою,
Наче клятву пам’яті даю.
Ветерани в світлій сивині
А на грудях сяють ордени.
Пам’ять серця…
Пам’ять сивини…
Пам’ять тих, що
Не прийшли з війни,
Пам’ять – наче квіти на броні…
Сонце усміхається мені.

День пам'яті та примирення відзначають в Україні з 8 травня 2015 року. Ця дата зав'язана не на радянському святі, а на європейській традиції відзначати закінчення Другої світової війни.

В Україні у неділю, 9 травня, відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цей день нагадує про страшні події 1939-1945 років.

Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на частину території України, що входила тоді до складу Польщі, у перший свій день – 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах цього глобального конфлікту.

Варто зазначити, що Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Сьогодні вшановується пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюється солідарність та бойове братерство усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів.

Незмінним атрибутом цього дня є червоний мак, дизайн якого був розроблений харківським дизайнером Сергієм Мішакіним. Зображення маку нагадує кривавий слід від кулі та символізує пам’ять про всіх, хто загинув під час військових дій.

Гаслом Дня перемоги над нацизмом є – 1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар