16 грудня 2020 р.

245 років від дня народження Джейн Остін


Джейн Остін (можливе написання Остен, 1775—1817) — англійська письменниця, провісник реалізму в британській літературі, основоположник родинного, «дамського романа». Її книги вважаються визнаними шедеврами і впокорюють нехитрою щирістю і простотою сюжету, на тлі глибокого психологічного проникнення в душі героїв і іронічного, м’якого, «англійського» гумору.


Письменницю насправді вважають «першою леді» англійської літератури. Її твори обов'язкові для вивчення у всіх коледжах і університетах Великобританії. Вони досі приваблюють і чарують кінематографістів, по всьому світу створюються меморіальні центри і музеї, літературні клуби її імені. Існує навіть сайт в Інтернеті, який щодня-щотижня поповнюється критичними статтями та есе, присвяченими творчості «міс англійський роман».


Джейн Остін народилася 16 грудня 1775 року в містечку Стівентон (Хемпшир), в родині пастора Джорджа Остіна. Окрім неї в родині було шестеро хлопчиків і одна дівчинка (Кассандра). У дитинстві і юності Джейн багато читала.Фopмyвaння ocoбиcтocті майбутньої письменниці пpoxoдилo в інтeлігeнтній oбcтaнoвці - cepeд книг, пocтійниx poзмoв пpo ниx, oбгoвopeнь пpoчитaнoгo. У 1783—1786 роках вчилася в Оксфорді, Саутгемптоні та Редінгтоні.


Перша проба пера відбулася у 1787 р. Письменницьким дебютом стали невеликі гумористичні пародії на сучасну літературу. Ці етюди, не позбавлені дотепності, призначалися для читання у вузькому сімейному колі і, в основному, були адресовані родичам і друзям. Любовно збережені і зібрані рідними Джейн, ці уривки під назвою «Юнацькі твори» увійшли до повного зібрання творів письменниці...



На рубежі ХVІІІ-ХІХ століть жінці займатися письменницькою працею вважалося непристойним. Тому всі перші видання письменниці: прижиттєві («Розум і почуття», «Гордість і упередження», «Менсфілд Парк» і «Емма») і посмертні («Нортенгерське абатство» і «Аргументи розуму») - вийшли анонімно, від імені якоїсь «Леді». Хоча гучною літературною славою Джейн користуватися не могла, однак за її життя три романи витримали по два видання.

Джейн Остін ніколи не була заміжня, і весь свій запас нерозтраченої материнської любові перенесла на своїх численних племінниць і нечисленні літературні твори. Роман «Гордість і упередження» Джейн називала «своєю улюбленою дитиною». Про те, чи кохала вона кого-небудь - невідомо. Вона воліла замикати свою душу і серце на замок, відверто висловлюючись лише у своїх книгах. У тридцять років письменниця наділа чепчик, це означало тільки одне - відтепер вона стара діва, яка більше не сподівається придбати власне щастя.
Джейн Остін померла 18 липня 1817 року у Вінчестері, куди поїхала лікуватися від хвороби Аддісона. Перед смертю вона намагалася закінчити свій останній роман «Сендітон».

Немає коментарів:

Дописати коментар