11 грудня 2020 р.



Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році. 

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.
Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домом майже 10 відсотків населення. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі.

  У гірських районах проживає 15% світового населення. Половина зон зосередження світового біологічного різноманіття знаходиться в горах. Добробут близько половини населення планети залежить від водних, продовольчих та енергетичних ресурсів, які містять гірські масиви. Але всі вони знаходяться в небезпеці у зв'язку зі зміною клімату, деградацією земель, надмірною експлуатацією та стихійними лихами.

 Гори займають майже 27% поверхні суші. Без забезпечення захисту гір ми не зможемо добитися стійкого економічного розвитку. Вони є не тільки джерелом засобів до існування для 1,1 млрд людей, що проживають в гірській місцевості, але опосередковано сприятливо впливають на мільярди людей, що проживають в прилеглих районах.
     На стан гірських масивів найгірше впливає зміна клімату. Жителі гірських районів більше за інших страждають від голоду і злиднів. Танення льодовиків в результаті підйому температур загрожує лихами населенню, що живе в долинах.

В Україні є Карпатські (найвищою є гора Говерла, висота 2061 м) та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м). 

Немає коментарів:

Дописати коментар