25 грудня 2020 р.

Католицьке Різдво


Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня, а віряни східного обряду святкують народження Христа з 6 на 7 січня. Чому так? Різниця виникла через систему літочислення – західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським календарем, а східні – за Юліанським, де 7 січня – це 25 грудня за старим стилем.

Для католиків Різдво є одним з найголовніших свят у році.  Відзначають його 25 грудня. Це день-спогад про диво народження у Віфлеємі Сина Божого Ісуса Христа. На відміну від католиків православні та греко-католики відзначають День народження Христа 7 січня. Для християн східного обряду Різдво хоч і є важливим релігійним святом, але після Великодня, який для них є більш важливим.

Існує величезна кількість обрядів і традицій пов'язаних з Різдвом. До свята готуються заздалегідь — за чотири тижні. Цей період у католиків називається Адвент. Різдво у католиків має п'ять днів передсвята – з 20 по 24 грудня – і шість днів післясвята. 

Різдво для усіх християн це передусім, сімейне свято. І в католиків і в православних є Святвечір – святкова вечеря з пісних страв перед Різдвом. До столу сідають лише з появою першої зірки, а трапезу розпочинають з молитви. Католики починають частування з оплаток або гостій – тонких хлібних пластин, якими причащають прихожан у церкві. А ось у східному обряді першою стравою вірян має бути кутя. Окрім цього, до столу готують 12 пісних страв на честь 12 апостолів Христа. Після вечері люди співають колядки та йдуть до храму.


До слова, у католиків головним символом Різдва є вертеп. Саме під час першої святкової меси священик кладе у нього фігурку немовляти Ісуса. Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя. А третю месу правлять вдень. Вона доносить символ народження Ісуса у серця всіх вірян. Таким чином у вірян західного обряду служать три різдвяні меси окремо.

У день Різдва, 25 грудня у католиків та 7 січня у православних, на стіл подається святкова їжа. Головною стравою столу у більшості католиків та протестантів є запечена індичка чи качка. Окрім того, саме вранці 25 грудня усі шукають подарунків від Святого Миколая під ялинкою.


Немає коментарів:

Дописати коментар